Tuinhuis met aanpalende houtstapelplaats, constructie en eindafwerking: kastanje hout, recuperatie raam

Realisaties

Klim-speel-modderkeuken-bouwwerk

Na de geboorte van hun derde kindje kwamen K. en E. op het idee om de verloren hoek in hun tuin om te toveren tot een speelparadijs.
Ze verzamelden allerlei dromen en ideeën en gaven ons vrij spel.
Van ontschorst kastanje rondhout, oud boolhout, gevonden planken en wilgetakken uit de tuin maakte HuisMus een speelconstructie waar wij zelf ook van droomden in onze kindertijd!


 

Een (tiny) huisje met recuperatieramen

Aangezien de balken van de oude veranda volledig doorgerot waren, besloten D. en C. deze af te breken. Maar niet zonder meer! Het grote schuifraam en 2 ramen werden hergebruikt voor een klein, gezellig huisje in de tuin. Een tiny house, maar dan wel polyvalent. Leeshoekje, eethoekje, overnachting, opslag, …

HuisMus kreeg de andere ramen mee naar huis. Deze liggen samen met de nog goede meranti balken van de oude veranda te wachten op hun nieuwe bestemming. Een echt tiny house op wielen …?


Geïsoleerde binnendeur

Een zeer efficïënte manier om energie te besparen is het compartimenteren van de woning. Meestal brengt een gezin het grootste deel van de tijd door in de leefruimte. Zo ook hier. De woonkamer en keuken werden afzonderlijk van de rest van de woning geïsoleerd en zijn de enige verwarmde ruimtes. Ook de binnendeuren krijgen extra aandacht. Deze deur heeft 4 cm kurkisolatie in plaatvorm. Een tochtrubber in de slaglat sluit alles mooi af. De eindafwerking is gemaakt uit oud kerselaarhout op bool. Alle planken zijn afzonderlijk gezaagd naar het model van de naastliggende planken en vormen zo samen het deurpaneel. De scharnieren en deurklink zijn recuperatie.


Dakconstructie

Dit dak is het laatste deel dat nog rest van een klein fabriekje. Wij bouwden dit deel opnieuw op voor E. en P zodat de rest van de constructie en het gebouw terug droog zijn in afwachting van verdere plannen. Om de kosten te drukken heeft de klant de afbraakwerken voor eigen rekening genomen en meegeholpen tijdens de opbouw. De oude pannen plaatsen zij zelf terug. Op hun specifieke vraag werden de oude spanten en trekkers in ere hersteld en gerepareerd waar nodig.


 Wand en vloeropbouw

Leidingsspouw 6 cm houtwol, Fermacell, luchtdichting rond de ramen, vloeropbouw met houten roostering, recuperatie kurk als isolatie, kalkhennep met kalkchape rond de kachel en aan de achterdeur.


 Geluidsisolerende voorzetwand afgewerkt met leem

9 cm houtwol, Acoustix Pan-Terre platen- afgewerkt met Fermacell en basisleem


 Zolderisolatie met houtwol

Isoleren van grote zolder; winddicht maken van bestaand onderdak, houtwolisolatie en luchtdichting.


 Organische houtstapelplaats met nog aan te leggen groendak

Enkel nog het groendak door Houdbaar en Wild van kruiden


 Timmerwerken

Dakconstructie met dakkapellen aan voor- en achterzijde


Plafond

Van ruwe planken tot een geheel, met leidingskokers en verzonken luikjes


 Houtskeletbouw

Omvormen van een ééngezinswoning tot zorgwoning


 Verbouwing

Totaalrenovatie van achterbouw in houtskelet, houtwolisolatie


 HuisMus en Houdbaar slaan de handen in elkaar!

In samenwerking met Houdbaar vzw en een aantal enthousiaste vrijwilligers werd in Moortsele een tuinhuis met houtstapelplaats opgetrokken.
Het tuinhuis maakt deel uit van een totaalplan waarbij de gehele tuin wordt omgevormd naar een permacultuurproject (Eco Gardens)
In een latere fase wordt een groendak aangelegd.


Wat is een HuisMus zonder huis?

Nestkastjes op vraag. Levertijd, houtsoort en prijs afhankelijk van de voorraad. Ook andere vormen zijn mogelijk. De diameter van de ingang bepaalt de vogel die er in zal huizen, deze opening wordt pas bij bestelling gemaakt.


Zolderrenovatie

Recuperatie binnendeuren

Parket met recuperatie kurk

Maatwerk

Recuperatie buitenschrijnwerk

Leemwerken